Ne puteti gasi:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Youtube
  • Youtube
  • Youtube
  • Youtube
Cand expira RCA-ul tau?

Spune-ne si te anuntam din timp!

Vrei sa te sunam noi?

Lasa-ne numarul si te sunam imediat!

  
Accident fara RCA!

Esti victima unui accident, iar vinovatul nu are RCA valabil?

Pensia privata optionala sau pensia privata facultativa

Pensia privata optionala (numita si pensie privata facultativa) este tot un tip de asigurare, la fel ca pensia privata obligatorie. Acest tip de pensie este benefic pentru toate persoanele, chiar daca nu este obligatoriu. Practic, este un al treilea cont creat pentru pensie, pe langa cel oferit de stat si cel privat, dar obligatoriu.

Toate companiile de asigurari din Romania incheie aceasta pensie privata optionala, care a intrat in vigoare pe teritoriul tarii noastre de la data de 1 mai 2007. Rata lunara pentru aceasta pensie facultativa difera de la o companie de asigurari la alta, in functie de urmatoarele criterii de selectare: varsta asiguratului, venitul lunar al acestuia si functia pe care o detine, suma pe care acesta este dispus sa o plateasca lunar si numarul persoanelor cu care acesta locuieste, precum si veniturile lor din acea perioada.

Perioada minima contractuala a acestei pensii private facultative este de 10 ani de zile, iar persoanele care au dreptul sa opteze pentru aceasta pensie sunt cele cu varsta cuprinsa intre 18 si 53 de ani. De asemenea, fiecare persoana poate contribui cu maxim 15% din venitul lunar brut, urmand ca de pensia facultativa sa beneficieze doar dupa implinirea varstei de 60 de ani.

Pensia privata facultativa o poate incheia atat angajatorul asiguratului, precum si asiguratul in cauza. Pensia privata facultativa este valabila doar pe teritoriul Romaniei si doar pentru persoanele cu cetatenie romana.
pensie privataBINE DE STIUT!

Exista 3 piloni de pensie: Pilonul I – pensia de la stat; Pilonul II – pensia privata obligatorie si Pilonul III – pensia privata facultativa.

In primul pilon de pensie se incadreaza absolut orice persoana angajata cu contract de munca, platitoare de cotizatii la stat in timpul perioadelor de angajare. In al doilea pilon persoanele angajate cu contract de munca sunt, de cativa ani obligate sa se incadreze si sa cotizeze conform normelor stabilite. In al treilea pilon de pensie nu exista obligativitate, dupa cum numele sugereaza: este la alegerea fiecarei persoane daca doreste sa cotizeze pentru acest pilon.

2 comentarii “Pensia privata optionala sau pensia privata facultativa

  • Chiar credeti ca mai prindem asa ceva? Ori nu mai apucam, ori daca mai apucam, sunt “papate” de mult fondurile respective. Se ocupa baietii destepti SI de asta!!!

  • Daca se intampla un dezastru, un razboi, fondurile de acest gen sunt primele accesate: fondurile de investitii, fondurile de pensii optionale, etc. Nu zic ca se va intampla asta, insa nu stiu cat de eficient este sa pui bani deoparte intr-un al treilea fond, daca oricum esti obligat sa pui deja in doua.

Trimite un comentariu

Your email address will not be published. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Poti folosi aceste taguri HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>