Ne puteti gasi:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Youtube
  • Youtube
  • Youtube
  • Youtube
Cand expira RCA-ul tau?

Spune-ne si te anuntam din timp!

Vrei sa te sunam noi?

Lasa-ne numarul si te sunam imediat!

  
Accident fara RCA!

Esti victima unui accident, iar vinovatul nu are RCA valabil?

Intrebari frecvente

Ai o intrebare? Expertii nostri iti raspund.

01. Ce entitate are controlul asupra pietii de asigurari din Romania?

În baza efectului legii Nr. 32 din 3 aprilie 2000 privind activitatea de asigurare și supraveghere a asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) este singura autoritate împuternicită prin lege să autorizeze, supravegheze și să verifice companiile de asigurari și intermediarii în asigurări din România.

16. Ce se intampla daca provoc un accident auto si nu am asigurare RCA?

În situaţia în care ai provocat un accident şi nu deţii o poliţă RCA valabilă, persoana pe care ai prejudiciat-o este îndreptăţită să solicite despăgubiri fie direct de la tine, ca vinovat (pe cale amiabilă sau ca urmare a unei decizii judecătoreşti), fie indirect, începând din 2005, apelând la Fondul de protecţie a victimelor străzii (care are dreptul să recupereze de la vinovat despăgubirea plătită terţului pe care l-ai păgubit).

17. Cand incepe raspunderea asiguratorului?

■ Poliţa RCA intră în vigoare din ziua următoare celei în care expiră valabilitatea poliţei de asigurare anterioare. Noua poliţă se reînnoieşte cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia.

■ Pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabilă la momentul încheierii asigurării, poliţa RCA intră în vigoare din ziua următoare celei în care s-a încheiat documentul de asigurare.

■ Din momentul eliberării documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizaţiei provizorii de circulaţie sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmează să fie înmatriculate/înregistrate.

18. Ce trebuie sa fac daca mi-am pierdut RCA-ul?

În cazul în care ai pierdut poliţa RCA, te poţi prezenta oricând la compania de asigurări cu chitanţa doveditoare plăţii asigurării RCA şi ţi se va elibera o copie a poliţei.

03. Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.

Vrei să închei o asigurare RCA online rapid și sigur? Folosește calculatorul RCA sau verifică valabilitatea RCA aici.

04. De ce este obligatorie asigurarea RCA?

Orice persoană fizică sau juridică deținătoare de vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România are obligația de a încheia asigurarea RCA și de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare. (este indicat pe vinietă cum se aplică pe parbriz).

Asigurarea RCA are ca scop protecția celui păgubit, deoarece acesta trebuie să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba. Astfel, asigurarea RCA este atât în interesul terțului păgubit, cât și în interesul celui care a produs paguba.

Accesează aici cea mai bună ofertă pentru asigurări auto ieftine.

05. Ce perioada de valabilitate are asigurarea RCA si cine o emite?

Perioada pentru care se eliberează polița de asigurare RCA este de minim 6 luni sau 12 luni, în funcție de opțiunea solicitantului. Se eliberează polița de asigurare RCA pentru o lună doar în cazul în care vehiculul are numere provizorii pentru aceeași perioadă.

Asigurarea RCA se emite de către agențiile și/sau sucursalele societăților de asigurare, ori agenții ale companiilor de brokeraj în asigurări, dar si de către agenți persoane fizice sau juridice, autorizate de CSA în baza legii 32/2000.

Aceasta este lista cu companiile autorizate să vândă asigurarea RCA:

ABC ASIGURARI-REASIGURARI SA
ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI SA
ASIGURARE REASIGURARE ARDAF SA
ASIGURAREA ROMANEASCA – ASIROM ( VIG ) SA
EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE SA
ASIGURARE REASIGURARE ASTRA SA
CARPATICA ASIG SA
GROUPAMA ASIGURARI SA
OMNIASIG ( VIG ) SA
UNIQA ASIGURARI SA
ASIGURARE-REASIGURARE CITY INSURANCE SA

06. Ce trebuie sa primesc cand aleg asigurarea RCA?

Împreună cu poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă a vehiculelor, asiguratul mai trebuie să primească documentul internaţional de asigurare – carte verde – şi vinietă, dar şi chitanţă în cazul poliţelor de asigurare RCA achitate în numerar.

07. Ce este vinieta RCA?

Scopul vinietei este acela de a confirma data valabilităţii poliţei RCA, prin marcarea datei pe vinietă.

Începând cu anul 2011, vinieta RCA este numerotată şi înseriată, iar seria acesteia trebuie să se regăsească imprimată pe asigurarea RCA. Acest lucru conferă asiguratului un plus de siguranţă cu privire la veridicitatea poliţei de asigurare RCA cumpărată.

 

 

08. Ce despagubiri se acorda si care sunt limitele politei RCA?

Companiile de asigurări RCA, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru pagubele suferite în urma unui accident produs de către un vehicul asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire dovedite prin orice mijloc de probă.

Asigurarea RCA, fără să se depăşească limitele de despăgubire prevăzute în poliţă, dar şi în condiţiile în care evenimentul asigurat este produs în perioada de valabilitate a asigurării RCA, acordă despăgubiri, în formă bănească pentru:

■Vătămări corporale sau deces, inclusiv prejudicii fără caracter patrimonial;
■pagube materiale;
■pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
■cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată;

Limitele de despăgubire în baza poliţei de asigurare RCA sunt prevăzute de normele în vigoare privind asigurarea RCA, emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, dar şi riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, cat şi excluderile. Acestea sunt descrise în ordinul 5/2010.

Vrei să inchei o asigurare RCA online, rapid si sigur? Folosește calculatorul RCA sau verifică valabilitatea RCA aici

09. Ce este prima de asigurare?

Prima de asigurare este tariful achitat de asigurat pentru asigurarea RCA. Tarifele de prime aferente asigurării obligatorii RCA diferă de la societate la societate şi, în mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora, dar mai simplu este să compari pe calculatorul nostru RCA, acestea fiind actualizate în timp real. Companiile de asigurări îşi stabilesc propriile tarife de prima RCA şi le notifică Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, fără ca acestea să fie însă supuse aprobării CSA.

La afişarea tarifelor, asiguratorii pot aplica diferiţi coeficienţi proprii de corecţie (de reducere sau de majorare a primei), în funcţie de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea îndeplini. După aplicarea acestor corecţii proprii, dacă este cazul, asiguratorii au obligaţia să aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie să o plătească.

10. Ce este sistemul bonus – malus?

Fiecare dintre persoanele care detin un autoturism (pe care il conduc) sunt obligate sa incheie cu companiile de asigurari o polita de raspundere civila auto. Aceasta se mai denumeste si simplu, prescurtat, RCA.

Inainte de achizitionarea unei polite de raspundere civila auto, fiecare dintre noi trebuie sa citeasca cu atentie contractul pe care il incheie. Spre sfarsitul contractului o sa descoperim o clauza extrem de importanta pentru soferi, respectiv clauza bonus malus.

Ce avantaje aduce clauza bonus malus soferilor?

Clauza sau clasa bonus-malus consta in faptul ca soferii care nu au intampinat accidente in timpul in care polita de asigurare auto RCA era valabila au parte de un avantaj important din partea companiei de asigurari auto cu care s-a incheiat contractul de asigurare auto RCA. Si mai exact, acesti soferi primesc o reducere importanta la reinnoirea politei de raspundere civila auto.

Aceasta clasa bonus – malus este, totusi, “cu dus-intors” pentru soferi  -  in cazul in care soferul a fost implicat intr-un accident rutier care presupune platirea despagubirilor de catre compania de asigurari a soferului vinovat, acestuia i se mareste dupa anumite criterii bine stabilite valoarea politei de asigurare auto RCA, la reinnoirea acesteia.

Soferii care au avut accidente rutiere si care au adus pagube considerabile companiei de asigurari cu care acestia au incheiat polita RCA, vor fi penalizati de catre companiile in cauza, in cazul reinnoirii asigurarii auto de raspundere civila. De cealalta parte insa, daca stiti ca sunteti responsabili in trafic si nu ati intampinat pana acum evenimente nefericite la volan, clasa bonus – malus este extrem de avantajoasa pentru dumneavoastra.

In concluzie, clasa bonus malus este o caracteristica a asigurarii RCA ce presupune rasplatirea soferilor responsabili si mustrarea celor care, din diverse motive, au fost implicati intr-un accident rutier.

11. Unde este valabila asigurarea RCA?

Poliţa de asigurare auto RCA este valabilă pe:

1.Teritoriul României;
2.Teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European;
3.Teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.

După caz, companiile de asigurări pot extinde valabilitatea teritorială a poliţei RCA, iar ţările în care asigurarea este valabilă sunt precizate în poliţă.

Dacă vrei să închei o asigurare RCA online rapid şi sigur, foloseşte calculatorul RCA sau verifică valabilitatea RCA aici.

Companiile de asigurări cu care colaborăm sunt: Euroins, Astra, Uniqa, Carpatica, Generali, Omniasig, Groupama, Asirom, Allianz Ţiriac.

12. Ce fac daca am fost implicat intr-un eveniment rutier?

Dacă ai fost păgubit în urma unui accident produs de către un vehicul asigurat, trebuie să te adresezi în cel mai scurt timp companiei de asigurări la care cel vinovat are încheiată poliţa RCA.

Ce documente trebuie să prezint companiei de asigurări?

Ai nevoie de procesul verbal de constatare de la organul competent, autorizaţia de reparaţie sau după caz, dacă în accident nu sunt implicate mai mult de două vehicule şi/sau alte corpuri, formularul de constatare amiabilă.

13. Ce este constatarea amiabila de accident?

Începând cu data de 1 iulie 2009, conducătorii auto implicaţi într-un accident rutier pot utiliza formularul de constatare amiabilă de accident, în relaţia cu companiile de asigurări, fără a mai fi necesară întocmirea de documente de constatare de către poliţie. Prin utilizarea constatării amiabile se simplifică circuitul administrativ specific obţinerii despăgubirii în temeiul unei asigurări (Casco şi/sau RCA), întrucât societatea de asigurare avizată în baza acesteia este obligată:

■Să îndeplinească formalităţile de deschidere a dosarului de daună;
■Să efectueze constatarea pagubelor;
■Să elibereze documentul de introducere în reparaţie a vehiculului;

Astfel, persoana îndreptăţită să primească despăgubiri pentru daunele materiale produse în urmă accidentului se adresează direct societăţii de asigurare, economisind astfel timpul pe care l-ar fi alocat pentru drumul la poliţie, de unde ar fi trebuit să obţină procesul verbal, dar şi autorizaţia de reparaţie a vehiculului. Utilizarea acestui formular nu este o obligaţie, ci este o alternativă la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritorială de poliţie pentru încheierea unui proces verbal. Această procedură de constatare amiabilă se aplică cu succes de foarte mult timp în majoritatea statelor europene.

Prin urmare, cei doi conducători auto implicaţi într-un accident au dreptul să aleagă fie să folosească formularul de constatare amiabilă, fie să se adreseze poliţiei. În cazul în care şoferii implicaţi în accidentul rutier nu ajung la o înţelegere, se pot adresa poliţiei, că şi până acum.

Mai multe despre constatarea amiabilă şi completarea acesteia găseşti pe info site-ul www.constatul-amiabil.ro;

14. Daca am asigurarea RCA valabila si am vandut masina, compania de asigurari imi restituie o parte din prima?

În cazul în care asigurarea RCA este valabilă şi există documente
doveditoare cu privire la înstrăinarea bunului asigurat, DA, compania de asigurare, în baza unei cereri de restituire prima şi a documentelor justificative, dar şi a poliţei RCA, vinietei şi a chitanţei ( după caz ), depuse în orice agenţie aparţinând asiguratorului, acesta va restitui prima de asigurare aferentă lunilor rămase
neutilizate. Asiguratul poate opta pentru primirea diferenţei de
primă prin casierie în numerar sau transfer bancar.

15. Ce se intampla daca sunt oprit in trafic de catre organele de control si nu am asigurarea RCA valabila?

Dacă eşti proprietarul unui vehicul şi nu ai încheiat asigurarea obligatorie RCA, prin plata primelor de asigurare, săvârşeşti o contravenţie. Contravenţia se constată de către organele de Poliţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 RON la 2000 RON, reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării (Legea nr.136/1995, cu modificările şi completările ulterioare; Ordonanţa de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).

De asemenea, în temeiul Ordonanţei de urgenţă nr.189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.432/2006, calitatea de neasigurat RCA poate fi constatată şi prin compararea de către DRPCIV – Ministerul Administraţiei şi Internelor a parcului de vehicule înmatriculate cu baza de date la nivel naţional privind asigurările RCA valabile (CEDAM). În această situaţie, vei primi o înştiinţare din partea organelor competente – personalul Poliţiei Rutiere – prin care se va aduce la cunoştinţă calitatea de neasigurat şi, dacă în termenul prevăzut de reglementările în vigoare, nu se va face dovada încheierii asigurării RCA, înmatricularea vehiculului deţinut va fi suspendată din oficiu.

În plus, în situaţia în care ai provocat un accident şi nu deţii o poliţa RCA valabilă, persoana pe care ai prejudiciat-o este îndreptăţită să solicite despăgubiri fie direct de la vinovat (pe cale amiabilă sau urmare a unei decizii judecătoreşti), fie indirect, începând din 2005, apelând la Fondul de protecţie a victimelor străzii (care are dreptul să recupereze de la vinovat despăgubirea plătită terţului pe care l-ai păgubit).

Daca întrebarea ta nu se regaseste mai sus, nu ezita, scrie-ne!

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Subiectul

Mesaj

Cod de siguranta captcha